آموزشی, مقالات مواد کامپوزیت

با 4 تا از فواید کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان آشنا شوید

کامپوزیت در صنعت ساختمان

استفاده از متریال های جدید در صنعت ساختمان سازی، تحولی عظیم در این بازار پدید آورده است. این متریال ها دارای قابلیت های بیشتر و متنوع تری هستند، که به مهندسان اجازه می دهند، تا رویا ها و طرح های نا ممکن و پیچیده را پیاده کنند. کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان، روز به روز در حال افزایش است. در حقیقت ورود این مواد به صنعت، مدیون فعالیت های محیط زیستی و استفاده از مواد با کیفیت و تولید زباله کمتر است.

کاربرد کامپوزیت

کاربرد کامپوزیت

در گذشته از چوب برای ساختن خانه ها استفاده می شد و کم کم فلزات جایگزین آن شدند، اما امروزه، حتی فلزات هم دیگر، کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان را ندارند. در حقیقت برای مهندسان، هزینه نهایی به اندازه کیفیت کار مهم است. متاسفانه امروزه قیمت های نجومی تجهیزات و مصالح ساختمانی سبب شده است که مهندسان و معماران، به دنبال روش ها و لوازم جایگزین باشند. لوازمی که دارای همان کیفیت و کارایی بوده و برایشان محدودیتی ایجاد نکند.

 

کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان، به غیر از هزینه کمی که برای مهندسان و ساختمان سازان به همراه دارد، دارای مزایای دیگری نیز هست، که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

  • وزن کامپوزیت ها نسبت به مصالح دیگر کمتر می باشد. این ویژگی سبب شده که تا ساختمان با بار اضافی روبرو نشده و نیاز به ستون های قوی برای نگه داشتن سقف نداشته باشند. همین یک عامل کوچک می تواند تا میلیون ها تومان برای ساختمان سازان پس انداز به همراه آورد.
  • تعمیر و نگهداری کامپوزیت ها بسیار آسان تر از سایر مصالح ساختمانی است.
  • کامپوزیت ها مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه و فشار دارند و همین عامل، آن ها را مناسب ترین گزینه برای مناطق زلزله خیز می کند.
  • قابلیت فرم دهی و انعطاف پذیری نسبتا بالای کامپوزیت ها ،به معماران این امکان را می دهد، تا آن ها را به اشکال مختلف در بیاورند.
  • کامپوزیت ها به راحتی برش می خوردند. این خصوصیت به وفور در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان

کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان

در کل، استفاده از کامپوزیت ها به دلایل بسیاری می تواند، نه تنها موجب صرفه جویی در هزینه ها شود، بلکه از لحاظ علمی، وجود آن در بعضی از ساختمان ها و یا برخی مناطق کشور بسیار ضروری است. مثلا نواحی شمال و جنوب ایران، که دارای رطوبت بیش از 50 درصد می باشند، میزان خوردگی و پوسیدگی قطعات فلزی در ساختمان بسیار افزایش می یابد. بنابراین بهتر است از کامپوزیت در صنعت ساختمان بهره گرفته شود. علاوه بر این، در مکان هایی از خانه که میزان شست و شو زیاد است، مانند سرویس های بهداشتی، باید از وسایل کامپوزیتی به جای لوازم فلزی استفاده گردد. با این روش می توانیم سالانه میلیون ها تومان هزینه که صرف بازسازی ساختمان می شود را متوقف نماییم.

کامپوزیت

کامپوزیت

از کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان چه می دانید؟

شاید بعد از به کار بردن چوب و فلز، هیچ ماده ی دیگری تا به امروز، به اندازه کاربرد کامپوزیت در ساختمان سازی، مورد توجه قرار نگرفته باشد. با این پلیمر های مقاوم و مستحکم می توان، وسایل بسیاری از جمله سقف های کاذب، در و پنجره، پوشش بام ساختمان ها، لوازم سرویس بهداشتی مانند کابین روشویی ها، وان، سینک و… ساخت.

کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان، تنها به نمای بیرونی ساختمان منتهی نمی شود، بلکه می توان با این پلیمر ها، اجزای دیگری نظیر پروفیل ها، میلگرد، خرپا و.. را نیز تهیه کرد. داشتن مقاومت بالا در برابر فشار و خوردگی سبب شده است، که بتوان این پلیمر را به عنوان مصالح اصلی ساختمان، مورد استفاده قرار داد.

انواع میلگرد کامپوزیتی

انواع میلگرد کامپوزیتی

کاربرد کامپوزیت و صنعت ساختمان برای تهیه میلگرد

میلگرد ها از دسته تجهیزاتی هستند، که وجود شان برای ساختمان سازی ضروری می باشد. میلگرد های کامپوزیتی که برای ساختمان به کار می روند، به عنوان آرماتور استفاده می شوند؛ دلیل این امر نیز مقاومت این پلیمر، در برابر گرما و سرما و خوردگی است. همچنین علاوه بر ساختمان ها، از میلگرد های کامپوزیتی در ساخت پل ها نیز استفاده می گردد.

انواع میلگرد کامپوزیتی در صنعت ساختمان

میلگرد ها بر اساس نوع پلیمر و فرآیند ساختن و ساز شان، به سه دسته زیر تقسیم می شوند:

  • میلگرد های GFRP
  • میلگرد های CFRP
  • میلگرد های AFRP

هر کدام از این میلگرد ها دارای ویژگی های منحصر به فرد خود بوده، که باعث می شود از آن ها، را در مکان های مختلفی استفاده گردد. در کل زمانی که با رطوبت و شرایط جوی نامطلوب (مانند سازه های دریایی، سازه پارکینگ ها، عرشه پل ها) روبرو هستیم، استفاده از میلگرد های کامپوزیتی در اولویت قرار می گیرند.

کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان

کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان

کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان و استفاده از آن در تیر ها و پانل ها

تیر ها و پانل از دیگر بخش های ساختمان هستند که می توان آن ها را، با استفاده از کامپوزیت ها تقویت کرد. معمولا کامپوزیت ها برای این مکان ها، دارای قدرت و استحکام بیشتری نسبت به فلزات هستند. از جمله مزایای کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان، جابجایی و چرخش آسان آن ها است. همچنین این قطعات در برابر باد، طوفان و نفوذ حشرات موذی به داخل ساختمان بسیار مقاوم هستند.

کاربرد کامپوزیت و صنعت ساختمان و خرپا ها

در ساختمان ها برای تحمل نیروی کششی و فشار زیاد بر بخشی از ساختمان، سازه های مثلثی شکلی ساخته می شود، که به آن ها خرپا می گویند. آنچه طول عمر و میزان مقاومت یک خرپا را تعیین می کند، مواد و مصالح به کار رفته برای ساخت آن ها است. کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان و خرپا نشان داده است که این پلیمر، نه تنها عمر این سازه ها را افزایش می دهد، بلکه باعث کمتر شدن وزن نهایی آن ها نیز می شود.

کاربرد کامپوزیت در صنعت ساختمان و ستون های آن

یکی از معضلات ساختمان سازی، جنگیدن با خوردگی فلزات است. برای این کار از رنگ ها و مواد مختلفی استفاده می گردد. اما با این حال در طول زمان، فلزات باز هم دچار خوردگی شده و از مقاومت ساختمان کاسته می شود. کاربرد کامپوزیت در  ساختمان و ستون های آن، نه تنها این مشکل را حل کرده است، بلکه وزن نهایی ساختمان را هم کاهش می دهد. این ویژگی مخصوصا برای ساخت آپارتمان ها بسیار حائز اهمیت است.

می توانید در مقاله دیگر کاربرد کامپوزیت در صنعت برق را مطالعه نمایید.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *