همانطور که می دانید یکی از انواع چاپگر ها که تحول عظیمی در بسیاری از صنعت ها ایجاد کرده است ،چاپگرهای سه بعدی می باشد .چاپ یا پرینت سه بعدی در مقاله های پیشین برای شما تعریف شد و از چاپگرهای سه بعدی به شما معرفی گردید ، هم چنین در مقاله های دیگر به بررسی کیفیت خروجی و نیازمندی های ما به این دستگاه ها پرداخته شد. اما ما در این مقاله می خواهیم به بحث و تفسیر در مورد مواد اولیه ورودی پرینتر های سه بعدی FDM(فیلامنت) ، که با توجه به نوع کاربردشان از پراستفاده ترین ها در میان همتایانشان هستند بپردازیم.
فیلامنت چیست؟
به مواد اولیه ای که توسط پرینتر های سه بعدی FDM به عنوان ورودی استفاده می شود تا قطعه مورد نظر شما تولید گردد فیلامنت گفته می شود.البته در صنعت های دیگر این واژه معنای دیگری دارند .
فیلامنت ها ، رشته هایی از جنس پلیمر(پلاستیک) هستند و به شکل رول هایی با وزن های مختلف ( یک کیلویی و نیم کیلویی ) دربازار موجود می باشند. فیلامنت ها در اثر گرما و حرارت حالت کشسانی و مذاب به خود می گیرند و از خروجی پرینترها (نازل) خارج می شوند و لایه لایه روی هم قرار می گیرند تا قطعه مورد نظر شما ساخته شود و همین خاصیت باعث می شود که به راحتی به شکل دلخواه شما تبدیل شوند ، البته با توجه اینکه فلامینت ها در ضخامت های متفاوت (1.75 میلی متر و 3 میلی متر) و جنس های مختلف تولید می گردند برای این تغییرحالت به درجه حرارت های متفاوت نیاز دارند.نکته ی دیگری که فیلامنت ها را محبوب جلوه می دهد رنگبندی متنوع آن ها است که در پرینتر های FDM قدرت ترکیب شدن باهم را نیز دارند و این ویژگی باعث می شود که پرکاربرد تر شوند.
فراموش نکنید که فیلامنت ها از مهم ترین مواد اولیه برای چاپگرهای سه بعدی هستند و بدون آنها شما نمی توانید هیچ قطعه ای را تولید کنید و کیفیت قطعه نهایی شما به فیلامتی که در ابتدا انتخاب و استفاده می شود بستگی دارد.
قبل از معرفی انواع فیلامنت ها ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم :
ویژگی های یک فیلامنت خوب چیست؟
- در صورتی که تحت حرارت قرار بگیرید از خود بویی متصاعد نکند.
- داخل رشته های آن حباب هوا وجود نداشته باشد زیرا هنگام قرار گیری لایه های خروجی روی هم از ظرافت و دقت کار نهایی می کاهد.
- با کیفیت و دقت بسته بندی شده باشد (حتما از یک شکت معتبر تهیه شود)
- بدون هیچگونه گرد و غباری باشد
- انعطاف پذیری خوبی داشته باشد
- بافت رنگی فیلامنت یکدست باشد کمرنگ و پررنگ نباشد.
انواع فیلامنت ها:
فلامینت ها مدل های مختلفی دارند که بسته به جنس و خاصیتشان از آنها در زمینه های مختلف استفاده می شود، در ادامه مقاله به معرفی آنها و ذکر برخی خواص یا کاربردهایشان می پردازیم.
- ABS : از مرسوم ترین فیلامنت ها در صنعت چاپ سه بعدی می باشند که بیشتر برای ساخت قطعات بادوام ویا خروجی هایی که باید در برابر حرارت مقاوم باشند استفاده می گردند. ABS ها از جنس پلاستیک فشرده هستند و مزیت آنها دوام ، مقاومت و استحکام طولانی است اما متاسفانه هنگام ذوب شدن بخار شدیدی تولید می کنند که برای افرادی که در نزدیکی دستگاه باشند خطرناک است .از جمله قطعاتی که با این فیلامنت ها ساخته می شوند : لگو ها ، تجهیزات ورزشی ، اساب بازی ها و …..
- PLA : این فیلامنت بخاطر اینکه بدون بو هست (یعنی تحت حرارت هنگام ذوب شدن جهت ساخت قطعه ، بویی از خود متصاعد نمی کند) ، کم پیچ و خم است و سازگاری خوبی با محیط زیست دارد ، پر کاربرد می باشد و می توان درتولید مدل های سه بعدی بسیاری در زمینه های مختلف از آن استفاده نمود .میزان انقباض این فیلامنت از ABS کمتر است و این خاصیت از نقاط قوت PLA می باشد اما انعطاف پذیری کمتری نسبت به سایرین دارد. از جمله قطعاتی که با این فیلامنت ها استفاده ساخته می شود : ظروف مواد غذایی ، مدل ها و نمونه های اولیه قطعات ، ماکت سازی ، ایمپلنت های پزشکی ، محصولات بهداشتی و…..
- نکته ای که باید در مورد PLA ها به صورت ویژه بیان کنیم این است که آنها بی خطر هستند و توانایی تبدیل شدن به اسید لاکتیک بی ضرر در بدن را دارند به همین دلیل در ساخت نخ بخیه نیز استفاده می شوند.
- PVA : این فیلامنت غیرسمی و غیر مضر است و به راحتی در آب در دمای معمولی حل می شود.موارد مصرفی : چسب کاغذ و ….
- PET : برای ابزار های مورد استفاده برای ظروف غذایی کاربرد دارد و بدون دود و بو هنگام توید می باشد.
- PETG : فیلامنت PETG بسیار با دوام است و در تولید تفلن ها و قعطات مکانیکی که نیاز به انعطاف پذیری دارند استفاده می شود.
- PETT : این فیلامنت بی رنگ و شفاف و قابل بازیافت است و در عین داشتن مقاومت از انعطاف پذیری خوبی نیز برخوردار است که با توجه به این ویژگی های در صنعت بطری سازی استفاده می شود.
- HIPS : فیلامنت HIPS با توجه به هزینه تولید کم و خاصیت زیست تخریب پذیری بیشتر در ساخت مدل ها و نمونه های اولیه بکار می رود.
- Nylon : نایلون ها قوی ،سبک ، انعطاف پذیر ، بادوام و در برابر سایش مقاوم هستند به همین منظور در ساخت قطعات مکانیکی،ابزارها ، اسباب بازی و چرخ دنده ها بکار می رود.
- WOOD : این رشته ها بسیار مشابه الیاف واقعی چوبی هستند(و حتی رایحه چوب را نیز دارند.) و برای ساخت وسایل چوبی بکار می روند.
- Sandstone : این مواد اولیه پرینتر سه بعدی به شما این امکان را می دهد که پس از تولید بتوایند مدل خود را رنگ آمیزی کنید. با توجه به این خاصیت بیشتر در تولید مدل و نمونه های معماری کاربرد دارد.
- Metal : این فلامینت ها با توجه به خواص اولیه منحصر به فردی که دارند برای ساخت جواهرات و تندیس ها استفاده می شوند.
- Magnetic Iron PLA : دوام بالا و خواص مغناطیسی از ویژگی های این فلامینت است که در ساخت آهنرباهای یخچال ها و سنسور ها و … کاربرد دارند.
- Conductive PLA : این فیلامنت خاص برای پروژه های حسگر های لمسی و برنامه های مدارهای کم ولتاژ کارآمد است.
- Carbon Fiber : این مواد اولیه بخاطر دوام بالایی که دارد در ساخت قطعات مکانیکی و قطعاتی که باید مقاوم باشند بکار می روند.
Flexible/TPE و Glow In The Dark و Amphora هم از دیگر انواع فلامینت ها هستند که خاصیت ها و کارایی هایی مشابه نمونه های ذکر شده در بالا را دارند و کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.
در پایان مقاله شاید این سوال برای شما پیش بیاید که با این همه تنوع کدام فلامینت را برای کارهایتان انتخاب کنید و یا خریداری نمایید!؟
باید بگوییم انتخاب فلامینت با توجه به هدف مورد نظر شما و دستگاهی که قرار است از آن برای ساخت و تولید قطعات استفاده کنید تعیین می شود . در تینوآ متخصصین ما با در نظر گرفتن هدف نهایی شما فلامینت مناسب را انتخاب و برای تولید قطعه شما استفاده می کنند .لازم به ذکر است که دو فلامینت ABS و PLA با توجه به خواص و کاربرد هایی که دارند از پرکاربرد ترین فیلامنت ها در بازار امروزه می باشند که سازگازی بیشتری با دستگاه های چاپ سه بعدی دارند و البته که کم هزینه بودن این دو فیلامنت نسبت به سایرین باعث شده طرفدار های زیادی نیز داشته باشند.
برای دریافت مشاوره تخصصی با کارشناسان tnoa در ارتباط باشید.
خیلی جامع و کاربردی بود. ممنونم..