تولید مواد کامپوزیتی با روش های مختلفی انجام می شود که در اینجا به برخی از این روش ها اشاره خواهیم کرد. یکی از روش های تولید مواد کامپوزیتی، روش لایه برداری مرطوب می باشد که در این روش، اجزا با اعمال چندین لایه تقویت کننده و رزین مرطوب که با استفاده از یک غلتک برای به دست آوردن ضخامت مورد نظر توزیع می شود، در قالب ساخته می شوند. سپس رزین توسط حرارت اعمال شده در صورت نیاز پخت می شود تا جزء نهایی تولید شود. این فرآیند به صورت وسیعی برای فراهم کردن رزین های پلی استر تقویت شده با الیاف شیشه در صنایع دریایی کاربرد دارد. در این روش، هزینه مواد تقریبا مقرون به صرفه می باشد و این فرآیند بسیار انعطاف پذیر است.
یکی دیگر از روش های تولید مواد کامپوزیتی، روش اسپری کردن می باشد که در این روش، یک تفنگ اسپری برای اعمال تقویت فیبر خرد شده و رزین مرطوب در قالب تا هنگامی که ضخامت مورد نظر از مواد به دست آید، مورد استفاده قرار می گیرد. سپس رزین پخته می شود. این فرآیند در مقایسه با روش لایه برداری مرطوب، سریع تر و مقرون به صرفه تر می باشد، اما از خواص مکانیکی پایین تری برخوردار است. این فرآیند همچنین در بیشتر مواقع برای سازه های بزرگ و تقریبا ساده شامل وان حمام، بدنه قایق و مخازن ذخیره سازی مورد استفاده قرار می گیرد.
قالب گیری فشرده، یکی دیگر از روش های تولید مواد کامپوزیتی می باشد که در این روش، باری از الیاف و رزین شامل ترکیب قالبگیری ورق یا ترکیب قالبگیری حجیم، در قالبی که از قبل گرم شده است، قرار می گیرد و در مرحله بعدی، بسته میشود و تحت فشار قرار میگیرد تا هنگامی که رزین پخت شود. این فرآیند میتواند منجر به ایجاد سطح کلاس A شود و شبیه به فرآیند مهر زنی می باشد و بیشتر در کاربردهایی در صنعت اتومبیل سازی مورد استفاده قرار می گیرد. این فرآیند فقط برای تولید با حجم متوسط تا بالا کاربرد دارد.
تولید مواد کامپوزیتی با روش های مختلفی انجام می شود.
تولید مواد کامپوزیتی از چه ویژگی هایی برخوردار می باشد؟
یکی دیگر از روش های تولید مواد کامپوزیتی، قالب گیری تزریقی می باشد که در این روش، ترکیب قالبگیری فله حرارت داده میشود و به قالب گرم شده تزریق می شود و تا هنگامی که رزین پخت شود، تحت فشار نگه داشته میشود. این فرآیند در اجزای تقریبا کوچکی که می توان برای آنها به یک چرخه کوتاه دسترسی داشت، مورد استفاده قرار می گیرد. ابزارآلات در این فرآیند دارای هزینه بالایی می باشند و برای تولید با حجم متوسط تا بالا کاربرد دارد.
قالب گیری انتقال رزین، یکی دیگر از روش های تولید مواد کامپوزیتی می باشد که در این روش، یک پیش فرم فیبر یا پارچه الیافی در یک قالب گرم شده قرار میگیرد. رزینی که واکنش پذیر می باشد، مخلوط می شود و تحت فشار به داخل قالب تزریق می شود. فشار تا هنگامی که رزین سخت شود و قطعه جدا شود، ادامه دارد. این فرآیند در قطعاتی که پیچیده و پر بار هستند، کاربرد دارد و در طیف گسترده صنایع مورد استفاده قرار می گیرد.
یکی دیگر از روش های تولید مواد کامپوزیتی، تزریق خلاء می باشد که در این روش، از خلاء استفاده می شود تا یک رزین با ویسکوزیته پایین برای آغشته کردن یک پیشفرم فیبری ایجاد شود. در بیشتر مواقع، رزین روی سطح پریفرم جریان می یابد و سپس توسط ضخامت آغشته می شود و مسافتی که رزین باید توسط پریفرم طی کند به حداقل می رسد. این فرآیند در اجزای بزرگ شامل پره های توربین بادی یا بدنه قایق مورد استفاده قرار می گیرد. در طول این فرآیند، نیازی نیست که ابزار بارهای قابل ملاحظه ای را حمل کنند.
رشته پیچی، یکی دیگر از روش های تولید مواد کامپوزیتی می باشد که در این روش، یک یدک الیافی از یک حمام رزینی می گذرد و تحت کشش روی یک سنبه محدب اعمال می شود. سنبه چرخانده می شود و الیاف رها می شود تا در هندسه مورد نظر قرار بگیرد؛ سپس حرکت داده می شود تا به ضخامت مورد نیاز برسد. در مرحله بعدی، این امکان به کامپوزیت داده می شود تا اگر نیاز باشد، در درجه حرارت بالا پخت شود. این فرآیند میتواند برای تولید با حجم بالا و در ساختارهای لوله ای شامل لولهها و میلهای محرک و همچنین سازههای تخصصیتر مانند مخازن تحت فشار یا قابهای دوچرخه مونوکوک مورد استفاده قرار بگیرد.
یکی دیگر از روش های تولید مواد کامپوزیتی، قالب گیری تزریقی می باشد.